Uutinen

Mediataide kartalle -hankkeen ensimmäisessä pilotointiprojektissa käynnistyy kuusi taiteilijoiden mentorointiprojektia

Taiteen edistämiskeskuksen toteuttama Mediataide kartalle -hanke käynnisti toukokuussa avoimen haun hankkeen ensimmäiseen pilotointiin, teknologiamentorointi-projektiin Keski-Suomen, Lapin ja Pohjois-Savon alueen eri alojen taiteilijoille.

Haun perusteella projektia koordinoiva työryhmä valitsi toteutettavaksi kuusi mentorointiprojektia. Kaikkiaan hakemuksia saapui kahdeksan kappaletta. Kaikki projektit käynnistyvät syyskuun aikana ja ne on tarkoitus toteuttaa vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lapin ja Pohjois-Savon alueella toteutuu molemmissa yksi projekti. Lapin alueelta mentorointiin valittiin kuvataiteilija Leila Lipiäinen ja Pohjois-Savon alueelta kuvataiteilija Ulla-Mari Lindström. Keski-Suomessa käynnistyy neljä projektia. Keski-Suomesta projektiin valitut osallistujat ovat kuvataiteilijat Virpi Lehto ja Kristiina Lempiäinen-Trzaska, lausuntataiteilija Jaana Polamo ja työryhmä sekä teatteriohjaaja Mirka Seppänen.

Toteutuvien projektien määrien vaihtelu eri alueilla selittyy mentorointien erilaisilla toteutustavoilla sekä eri alueilta tulleilla vaihtelevilla hakemusmäärillä. Lapissa ja Pohjois-Savossa toteutuvat projektit ovat henkilökohtaisia mentorointiprojekteja. Keski-Suomessa osa projektista toteutetaan työpajana ja tätä kautta projektiin on mahdollisuus osallistaa useampi hakija. Lisäksi alueelta saapui määrällisesti useampia hakemuksia kuin Lapin ja Pohjois-Savon alueilta.

Teknologiamentorointi -projektissa taiteilijalle tai työryhmälle tarjotaan ohjausta hänen tarvitsemansa tieto-, AV- tai digitaaliteknologisen ongelman tai haasteen ratkaisemiseksi. Mentorointi on luonteeltaan taiteilijan tai taiteilijaryhmän omaa osaamista kehittävää ja tavoitteena on, että mentoroinnin kautta hän pystyy itse ratkaisemaan ongelman tai omaksumaan uuden työskentelymetodin.

Projektin tavoitteena on taiteilijoiden teknologiaan liittyvien taitojen lisääminen, alueen taiteilijoiden ja teknologia-osaajien välisen vuoropuhelun lisääminen sekä teknologiaan liittyvien taitojen jakaminen.

Projektista vastaavat Taiken mediataiteen ja -kulttuurin läänintaiteilijat Soile Ollikainen Keski-Suomen toimipisteestä, Petteri Putkinen Lapin toimipisteestä sekä Markku Ruotsalainen Pohjois-Savon toimipisteestä. Lisäksi valintaprosessiin osallistui Taiken Keski-Suomen toimipisteen erityisasiantuntija Sari Ilmola.

Lisätietoja:

Soile Ollikainen
Mediataiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomen aluetoimipiste
soile.ollikainen(a)minedu.fi
puh. 0295 330 832

Petteri Putkinen
Mediakulttuurin ja tuottamisen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lapin aluetoimipiste
petteri.putkinen(a)minedu.fi
p. 0295 330 853

Markku Ruotsalainen
Mediataiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Itä-Suomen aluetoimipiste
markku.ruotsalainen(a)minedu.fi
p. 0295 330883