Uutinen

Minna Perähuhta aloittaa Hämeen taidetoimikunnan puheenjohtajana

Uusi Hämeen taidetoimikunta aloittaa kautensa 1.1.2015. Toimikunnan puheenjohtajana aloittaa yliarkkitehti Minna Perähuhta (Forssa).

Hänen lisäkseen edelliseltä kaudelta jatkavat muusikko Seppo Linkola (Lahti), ohjaaja Jussi Sorjanen (Lahti) ja kirjailija Juha-Pekka Koskinen (Hämeenlinna). Uusina jäseninä aloittavat kuvataiteen lehtori Anne Vilkuna (Hämeenlinna), valokuvataiteilija Kirsti Nenye (Lahti), muotoilija Teemu Salonen (Auttoinen), taidemaalari Tuija Lampinen (Riihimäki), tanssin lehtori Mia Liski (Lahti). Taidetoimikunnan työ käynnistyy 12.1.2015 kaikkien taidetoimikuntien yhteisellä perehdyttämispäivällä Helsingissä. Toimikunta päättää alueensa taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä Taiteen edistämiskeskuksen apurahoista ja palkinnoista. Lisäksi se osallistuu asiantuntijaelimenä Taiteen edistämiskeskuksen strategiatyöhön ja antaa asiantuntijalausuntoja. Taidetoimikuntalaisiin voi olla yhteydessä kaikissa Hämeen alueen ammattitaidetta koskevissa kysymyksissä.

Läänintaiteilijoiden työtilat Wetterhoffilla

Hämeen läänintaiteilijat ovat muuttaneet uusiin tiloihin Wetterhoffille (Palokunnankatu 9, 13100 Hämeenlinna).
Säveltaiteen läänintaiteilija Jarmo Julkusen tavoitteena on lisätä alueen säveltaiteen ammattilaisten työtilaisuuksia mm. tarjoamalla managerointia ja verkostoitumista. Säveltaiteen ammattilaisten lisäksi Julkunen tekee yhteistyötä alueen kaupunkien ja kuntien, kolmannen sektorin toimijoiden sekä erilaisten yksityisten kulttuuriyhteistyöstä kiinnostuneiden yrittäjien ja yritysten kanssa. Julkusen vuoden 2015 painopisteet ovat Lontooseen suuntautuva Alternative Sibelius –hanke ja Lahden Jazz- ja kansanmusiikkiyhdistys ry:n toiminnan käynnistäminen. Läänintaiteilija kehittää ja vakiinnuttaa lisäksi Kanta-Hämeen kouluille ja varhaiskasvatuksen puolelle konsertteja ja kulttuuritapahtumia järjestävää verkostoa. Lisäksi Julkunen selvittää uussuomalaisten musiikkitoimintaa ja sen esiin nostamista.

Muotoilun läänintaiteilija Paula Susitaipaleen vuoden 2015 keskeisiä painopisteitä on muotoilijoiden ammatillisen verkoston vahvistaminen ja vaikutusmahdollisuuksien lisääminen Hämeen alueella. Susitaipaleen tavoitteena on kehittää muotoilutuotteiden jälleenmyyntikanavia mm. osallistumalla Sibeliuksen juhlavuoden tuotekehittelyyn. Lisäksi Hämeen alueelta kuratoidaan muotoilutuotekokonaisuus, joka esitellään Helsingissä. Muotoilun hankkeiden yhteistyökumppaneina toimivat mm. valtakunnallisesti toimiva Teollisuustaiteen liitto Ornamo sekä monet alueelliset alan toimijat.

Tanssin läänintaiteilija Isto Turpeinen toimii yhteistyössä tanssin toimijoiden ja aluekeskusten kanssa pyrkimyksenä vahvistaa verkostoja ja toimintaa. Toimintamalli on keskusteleva, sparraava ja toimijoita yhteen saattava. Pyrkimyksenä on parantaa tanssin asemaa Hämeen ja Kaakon alueella ja synnyttää uusia esittävän tanssin ryhmiä. Tanssintalon hengen mukaisesti Turpeinen edistää tanssin tarjontaa alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Kevään aikana Hämeenlinnaan haetaan arkkitehtuurin läänintaiteilijaa, jonka toimialueena on koko Suomi. Läänintaiteilija aloittaa työssään toukokuussa ja hakuun paikka saadaan maalis-huhtikuussa.
 
Hämeenlinnan sivutoimipisteen palvelut hoidetaan Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipisteestä, joka sijaitsee Kouvolassa. Erityisasiantuntija Johanna Vuolasto toimii Hämeen taidetoimikunnan esittelijänä ja läänintaiteilijoiden esimiehenä ja vastaa valtion taiteen edistämisen tehtävistä Hämeen alueella. Suunnittelijat Kirsi Kosonen ja Johanna Tillaéus toimivat taidetoimikunnan valmistelijoina, tiedottajina ja apurahojen ja avustuksien maksuliikenteen hoitajina.
 

Lisätiedot

johanna.vuolasto(at)minedu.fi