Uutinen

Monitaidetila IKKUNA 2

Monitaiteellisia yhteisproduktioita ja hämmentäviä kohtaamisia Jyväskylässä

Kävellessäsi marraskuisella Kauppakadulla voit nyt törmätä erääseen hämmentävään ikkunaan, osoitteessa Kauppakatu 8. Ikkunasta voi pilkistellä niin kynä suupielissä irvisteleviä kummajaisia, hitsattuja vannehameita kuin omituisia kasvonaamioitakin. Saatat jopa tuntea tehneesi aikamatkan takaisin barokkiajan maisemiin keskelle zembaloita, peruukkeja ja pukuloistoa.

Monitaidetila IKKUNA järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 2013 lopussa Kauppakeskus Forumissa. Ensimmäisessä IKKUNAssa kaikki alueen kulttuuritoimijat saivat käyttää yhteistä tilaa ja tuottaa sinne haluamaansa sisältöä. Niinpä IKKUNAssa nähtiin todella laaja skaala eri taiteenalojen tuotoksia aina teatteri-esityksistä ja kuvataidenäyttelyistä joulumyyjäisiin.

Vuonna 2014 IKKUNAn konseptia lähdettiin kehittämään enemmän tuotanto- ja sisältöpainotteiseksi. Hanke on Taiken Keski-Suomen aluetoimipisteen rahoittama ja se liittyy läänintaiteilija Kirsi Pitkäsen TILA-projektiin. Pitkästä kiinnosti tuoda kuva- ja esitystaiteen ammattilaiset yhteen ja toteuttaa monitaiteellisia produktioita niin, että kuvataiteilija on samalla tavoin esityksen sisällöntuottaja kuin esiintyjät, jolloin teoksen visuaalisuus ja esityksellisyys kietoutuvat kiinnostavaksi vyyhdiksi.

Tällä kertaa projektiin haettiin tilaa, jossa IKKUNA olisi myös vuorovaikutteinen elementti. Kuka tahansa kadulla kulkeva voi katsella avoimia harjoituksia ja päästä jopa osaksi niitä. IKKUNA on auki elämyksille, kohtaamisille, keskusteluille ja kysymyksille. Konseptin kehityksen tuloksena IKKUNAssa toteutetaan kaksi täysin uutta, monitaiteellista esitystä, jossa fuusioituvat kuvataide, teatteri, sirkus ja musiikki.

Projektin taustalla on tavoite saada Jyväskylään kulttuuritila, joka palvelee laajasti alueen kulttuurielämää: taidepalveluita tuottavia kolmannen sektorin toimijoita, vapaan kentän toimijoita, yksittäisiä taiteilijoita ja yleisöä.

Jyväskylässä vapaan kentän toimijoilla ei ole pysyvää tilaa. Tiloja tarvitaan taiteen ammattimaiseen toteuttamiseen. Tilan puute on rajoittanut esitysten tekoa, niiden elinkaarta ja harjoitusmahdollisuuksia. Tilaongelman ratkaisulla on vaikutusta myös yksittäisen taiteilijan työskentelyyn ja töiden esille saamiseen. Lisäksi projekti vaikuttaa yleisöön ja sitä kautta palveluiden saavutettavuuteen.

Projekti luo uusia yhteistyömalleja, lisää taiteiden välistä verkostoitumista ja parantaa taiteilijoiden työllistymistä. Samalla se valmistelee pysyvän tilan vuokraamista eri toimijoiden yhteiskäyttöön. Nyt toteutettavat yhteisproduktiot vahvistavat verkostoa ja luovat yhteishenkeä tulevaa ajatellen.


ESITYKSET:

KöyhtyNYT ma 17.11.2014 klo 19:00

Mitä tapahtuu kun laitetaan kaksi teatterintekijää ja kolme kuvataiteilijaa yhteen? Syntyy kantaaottavaa taidetta, vinksahtanutta huumoria, tunnetta, kuvaa, ääntä ja halu muuttaa maailma paremmaksi.

Teatterikoneen näyttelijät Aaro Vuotila ja Annu Sankilampi, sekä kuvataiteilijat Tuomas Hallivuo, Johanna Juvonen & Biagio Rosa ovat halunneet rikkoa taiteen raja-aitoja yhteisessä esityksessä, joka syntyy Monitaidetila IKKUNAan. Olet sitten rikas tai köyhtynyt, tervetuloa viettämään tunti kanssamme!

Butoh Baroque pe 21.11.2014 klo 19:00

Kuka olet silloin, kun kukaan ei katso? Onko sosiaaliset roolimme riisuttavissa, vai paljastuuko maskin alta vain toinen? Butoh Baroque -tanssiteoksen naamiot kirjaimellisesti rapisevat alas todellisen minän yrittäessä murtautua konventioiden kerrostumien läpi. Vai onko naamioiden takana sittenkään mitään alkuperäisempää ja aidompaa?

Naamiot eivät vain peitä, mutta myös suojaavat. Ne toimivat sisäisen ja ulkoisen todellisuuden rajapintana. Naamio voi tehdä näkymättömästä näkyvää, ja näkyvästä näkymätöntä; joskus samanaikaisesti.

Ohjaus, konsepti, maskeeraus, puvustus: Jenni E. Sormunen

Koreografia: Saga Elgland
Tanssijat: Saga Elgland, Sami Keinänen, Keijo Koskenharju
Musiikki: Jukka Kaikkonen
Valot: Toni Essel

Tervetuloa ihmettelemään IKKUNAa, joka varmasti tuo valoa marraskuisen pimeyden keskelle.


Lisätietoja:
Visuaalisten taiteiden läänintaiteilija
Kirsi Pitkänen
P. 050-374 7715
kirsi.pitkanenminedu.fi