Uutinen

Rakenteita ratkomassa -hanke selvitti taiteilijoiden työn toimintamalleja vanhustyössä

Viime vuosina lukuisissa hankkeissa on aloitettu onnistunut yhteistyö kunnallisten kulttuuri- ja vanhuspalveluiden sekä taiteen ammattilaisten välillä. Ongelmana on ollut hanketyön katkonaisuus ja taidetoiminnan juurtuminen osaksi vanhustyön arkea.

Taiteen edistämiskeskus toteutti 1.1.–30.9.2014 selvityksen, jossa kartoitettiin, mitä hyviä käytäntöjä, toiminta- ja rahoitusmalleja on syntynyt taiteen ammattilaisen työskentelystä ikäihmisten kanssa ja miten työ on jatkunut hankkeiden jälkeen. 
 

Selvitystyön tuloksia
Taiteilijoiden toiminta keskittyy suuriin kaupunkeihin, joissa myös taidelaitokset ovat alkaneet tarjota kulttuuripalveluita ikäihmisille. Viidessä kaupungissa työskentelee päätoiminen ikäihmisten kulttuurikoordinaattori. Erityisesti Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa on saatu aikaan rakenteellisia ja asenteellisia muutoksia, jotka mahdollistavat taiteilijan pitkäkestoisemman työskentelyn ikäihmisten kanssa.

Kuopiossa palvelutaloissa työskentelee säännöllisesti yhteisötaiteilijoita, jotka lisäävät asukkaiden elämänlaatua ja vaikuttavat laajemmin työyhteisön ilmapiiriin. Useissa kaupungeissa toimii poikkihallinnollisia työryhmiä, jotka suunnittelevat, toteuttavat ja rahoittavat yhdessä ikääntyneiden kulttuuripalveluita. Toiminnan juurtumiseen on tarvittu usein vähintään viiden vuoden yhteistyö.

Kunnat varaavat budjeteissaan vähän varoja ikäihmisten taidetoimintaan. Poikkeuksena on kunnille myönnetty valtionperintörahoitus, joka tulee käyttää sosiaalisiin tai kulttuurisiin tarkoituksiin. Tampereella Ikäihmisten virkistysrahastoon rahastoidut valtionperintörahat mahdollistavat taiteen ammattilaisten työskentelyn ikäihmisten kanssa ja uusien toimintamallien kehittämisen. 

Taiteilijoiden palveluita ei käytetä vanhustyön yksiköissä, ellei siellä ole kulttuurisesti myönteistä asennetta. Kulttuurisesti myönteisissä yksiköissä on ymmärretty, että vanhustyössä tarvitaan muutakin kuin hoidollista osaamista. Esimiesten tukemana henkilökunnan kulttuuriosaaminen ja uskallus taidelähtöisten menetelmien ja taiteilijoiden tarjoamien palveluiden käyttöön on lisääntynyt.
 

Julkaisusta ideoita kehittämiseen
"Rakenteita ratkomassa – Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön käytäntöjä ja toimintamalleja" -julkaisu esittelee hankkeiden vaikutuksia ja toimintamalleja, jotka mahdollistavat taiteilijoiden ja ikäihmisten yhteistyön. Julkaisu antaa ideoita kulttuurisen vanhustyön kehittämiseen ja hyvien käytäntöjen juurtumiseen. Siinä esitetään myös toimenpide-ehdotuksia kulttuurisen vanhustyön vakiinnuttamiseksi.

Julkaisu on luettavissa verkkoversiona ja tulostettavana pdf-versiona. Sitä voi tilata ilmaiseksi painettuna max 2/kpl/tilaus.
Tilaukset: [email protected].

Kuva poistettu.
Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön kehittämismalli yhdistää poikkihallinnollisen yhteistyön hyviä käytäntöjä eri kaupungeista.

Lisätietoja

Anna-Mari Rosenlöf 
taidekoordinaattori
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
p. 0295 330 908
[email protected]

Johanna Vuolasto
erityisasiantuntija
Taiteen edistämiskeskus, Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipiste
p. 0295 330 870
[email protected]