Uutinen

Taike jakaa miljoona euroa ensi vuoden kulttuurihankkeisiin harvaan asutulle maaseudulle – haku avoinna 1.11. asti

Taiteen edistämiskeskus kannustaa yhteisöjä hakemaan avustuksia harvaan asutun maaseudun taide- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Nyt on oikea aika hakea tukea ensi kesän tapahtumiin ja hankkeisiin. Hakuaika päättyy 1.11.

Harvaan asutulle maaseudulle on tarjolla kulttuuri- ja taidetoimintaa tukevaa rahoitusta. Oikeuskelpoiset yhteisöt, kuten kunnat ja rekisteröidyt yhdistykset voivat hakea Taiteen edistämiskeskukselta erityisavustusta harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan. Lokakuun haussa jaetaan noin miljoona euroa.

– Nyt on oikea hetki hakea avustusta ensi kesän tapahtumiin ja hankkeisiin, sillä lokakuun haun päätökset saadaan ensi vuoden helmikuussa, Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Susanna Mäki-Oversteyns kertoo. 

Avustusta voidaan myöntää esimerkiksi taiteilijoiden työllistämiseen, ympäristötaiteeseen, taide- ja kulttuuritapahtumien kehittämiseen, aineettoman kulttuuriperinnön kohteisiin sekä kulttuurimatkailun kehittämiseen. Avustusta voidaan hakea myös investointeihin.

– Ensimmäisellä hakukierroksella jaoimme kaksi miljoonaa euroa, joilla rahoitimme 63 kulttuurihanketta ympäri Suomea. Rahoitettujen hankkeitten joukossa on esimerkiksi julkisen taiteen hankkeita, taiteilijaresidenssien kehittämistä ja erilaisia tapahtumia, Mäki-Oversteyns kertoo. 

Lista rahoitetuista hankkeista löytyy . Kolmas hakukierros avataan alkuvuodesta 2023 ja silloin jaetaan noin kaksi miljoonaa euroa.

Rahoituksen saamiseksi yhteisön ei tarvitse olla kulttuuriin ja taiteeseen keskittynyt toimija, vaan hakumuoto on innostanut esimerkiksi kyläyhteisöjä ja kuntia kehittämään taide- ja kulttuuritoimintaa. Tärkein kriteeri avustuksen saamiseksi on hankkeen sijoittuminen harvaan asutulle maaseudulle.

Mikä ihmeen hama?

Harvaan asuttu maaseutu eli hama-alue määritellään Suomen ympäristökeskuksen paikkatietojärjestelmään pohjautuvan kaupunki-maaseutu -luokituksen mukaan. Hama-alue kattaa yli 60 % koko Suomen pinta-alasta ja se keskittyy pääosin itäiseen ja pohjoiseen Suomeen. Hama-alueella asuu noin viisi prosenttia Suomen koko väestöstä.

– Moni maaseutumainen alue saattaa olla luokituksen mukaan esimerkiksi kaupungin kehysaluetta tai ydinmaaseutua, eikä näin ollen kuulu hamarahoituksen piiriin. Jokaisessa maakunnassa on kuitenkin hama-aluetta.

Lapissa hama-alueella asuu yli 50 000 asukasta ja vastaavasti Uudellamaalla hama-alueella asuu vain reipas 600 asukasta. Lapin lisäksi isoja hama-maakuntia ovat Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo.

Tarkista oman asuin- tai toiminta-alueesi luokitus .

Lisätiedot:

Erityisasiantuntija Susanna Mäki-Oversteyns, [email protected], puh. 0295 330 837.