Uutinen

Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä arkkitehti Olavi Koponen | Artikkeli

Olavi Koponen sai vuoden 2020 arkkitehtuurin valtionpalkinnon. Hän käynnistää juttusarjan, jossa valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina.

1. Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa.

Aloin opiskella arkkitehtuuria 32-vuotiaana eli olin noin 15 vuotta opiskelijatovereitani vanhempi. Etsin omaa näkökulmaani rasitteista vapaana jo silloin.

Valmistuin vuonna 1990 ja voitin yhdessä Juhani Kataisen kanssa kilpailun Kolinportin (Juuka) suunnittelusta. Sen toteutus ajoittui syvimpään lamaan ja "normaali" urapolku haihtui. Pohdin arkkitehtuurin tilallisia arkkityyppejä ja aloin toteuttaa niitä yksi kerrallaan pientaloina. Työskentelin yksin.

Minut nimettiin taiteilijaprofessoriksi vuosiksi 2008–2013. Vuonna 2010 lokakuussa muutin Grenobleen r2k-architectes toimistoon. Muutto ei ollut suunniteltu; töitäni oli ekologista arkkitehtuuria esittelevässä ranskalaisessa näyttelyssä ja sen perusteella toinen toimiston perustajista, Veronique Klimine, pyysi minua Grenobleen. Muutto merkitsi mittakaavan muutosta sekä työyhteisössä että rakennusten koossa.

2. Mitä palkinnon saaminen merkitsee sinulle juuri nyt?

Koen palkinnon valtavana tunnustuksena ja sillä on epäilemättä jonkinlainen vaikutus siihen, miten ystäväni minuun suhtautuvat. Toivoisin että se olisi esimerkki myös muille siitä, että jokaisen kannattaa kulkea omaa tietään ja tehdä vain omat virheensä.

3. Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

Jatkan työskentelyä entiseen tapaan toimistossamme ja yritän siirtää osaamiseni ja näkökulmani nuoremmille toimiston ihmisille niin, että myös he löytäisivät oman tulokulmansa työhönsä.

Toisena polkunani on ensimmäisen oman talon rakentaminen Ranskan Alpeille, nykyiseen kotikylääni Saint Nizier du Moucherotteen.

4. Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Meillä on terveydenhoidollinen, sosiaalinen, poliittinen, ympäristöllinen ja taloudellinen kriisi samanaikaisesti. Pandemia ei ole synnyttänyt niitä, mutta se on tehnyt näkyväksi rakentamiemme järjestelmien kestämättömyyden. Meidän pitäisi uudelleenrakentaa nämä kaikki.

Arkkitehtuurin osalta nykyinen maailmamme edellyttää täydellistä paradigman muutosta, joka on onneksi käynnissä.

Olavi Koponen sai vuoden 2020 arkkitehtuurin valtionpalkinnon. Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta perusteli palkintoa seuraavasti: Arkkitehti Olavi Koponen (s. 1951) on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran erityisesti puuarkkitehtuurin parissa. Koposen suunnittelemat, puusta rakennetut pientalot ja loma-asunnot herättivät huomiota jo 2000-luvun alkuvuosina. Niiden arkkitehtoninen ote kaihtaa sekä tavanomaisuutta että aikakautensa arkkitehtuurin valtavirtaa ja synnyttää persoonallisia, paikasta ja rakennusmateriaalin erityispiirteistä syntyviä töitä. Hän on itse kuvannut suunnittelemiaan rakennuksia osuvasti tulkinnoiksi luonnon ja ihmisen suhteesta. Koposta voidaan kiistatta pitää yhtenä merkittävänä suomalaisen arkkitehtuurin kansainvälisenä lähettiläänä.