Uutinen

Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä kirjailija Antti Nylén | Artikkeli

Kirjailija Antti Nylén sai vuoden 2020 kirjallisuuden valtionpalkinnon. Hän kertoo nyt urastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa.

Tieni suomenkielisen kirjallisuuden palvelukseen on ollut omituinen sekoitus määrätietoisuutta ja silkkaa sattumaa, hyvää onnea. Aloin jo varhain saada vastakaikua kirjoituksilleni, aloin nähdä edessäni tilaa. Jos olisin pitkään tullut torjutuksi, olisin hyvin todennäköisesti kääntynyt muualle.

1990-luvun lopulla yritin hetken aikaa ajatella itseäni toimittajana, mutta asiassa ja asiallisuudessa pysyminen alkoi pian tympiä. Rupesin tutkimaan esseeproosan mahdollisuuksia. Kyseisen lajin evoluutio on edelleen meillä hieman kesken. Se ei ole vielä täysin vapautunut puhekuplamaisuudesta, tietokirjallisesta arvovallasta. Olen tehnyt parhaani, jotta suomenkielisessäkin esseessä voitaisiin tehdä mitä tahansa. Tämä on vaatinut jatkuvaa lajiajattelua ja kokeiluja, paljon aikaa. Joskus vuosituhannenvaihteen jälkeen kirjallinen ajattelu alkoi viedä kaiken aikani. Kaunokirjallisuuden valmistamisesta tuli ammattini ilman tietoista päätöstä.

Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

On ehkä jonkinlainen välirauhan aika. Olen pitkään tehnyt töitä jonkinlaisen "raivon" vallassa. Se alkaa olla kulunut pois. Kenties suuntaan nyt voimiani enemmän kuvataiteiden alueelle, ehkä vaihteeksi suomentamiseen, en tiedä. Joka tapauksessa tunnen, että voin rauhassa valmistautua urani toiselle, jälkimmäiselle puoliskolle. Esseenkin parissa on vielä paljon tehtävää.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Tuska vääristää aikaamme ja ajatteluamme kohtalokkaasti. Siitä on vapauduttava. Tämä on tavoite, eikä mitään keinoja pidä kevytmielisesti hylätä. Kaikkia keinoja ei tarvitse kokeilla, mutta kaikki on ajateltava läpi. Taiteella on tässä tehtävä. Yksi mahdollisuus olisi yksinkertaisesti tuskan hyväksyminen, tappion hyväksyminen, kärsimyksen hallinta tai käsittäminen tätä paradoksaalista tietä. Jos tuhoudumme, tuhoutukaamme edes "totuudessa", sen tajunneina.

Antti Nylén sai vuoden 2020 kirjallisuuden valtionpalkinnon. Kirjallisuustoimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:
Kirjailija Antti Nylén (s. 1973) on uuden esseistiikan ohittamaton tekijä, klassikoiden suomentaja ja julkinen keskustelija. Hänen poleemiset esseeteoksensa kuten Vihan ja katkeruuden esseet (2007) tai Häviö (2018) ovat herättäneet sekä ihailua että vastustusta. Esseetuotannossa ristiriitaisilta tuntuvat ainekset yhdistyvät vimmaisen, mutta ilmaisultaan tarkan tyylin myötä ohittamattomaksi kulttuurikritiikiksi, johon lukijan on pakko muodostaa jokin oma suhde.