Uutinen

Taiteilijan puhetta teoksista, taiteesta ja taiteilijana olemisesta

Parikymmentä satakuntalaista kuvataiteilijaa pohtii taiteenteon merkityksiä haastatteluissa, jotka on tehty keskikesällä 2014. Alue- ja Aamiainen kahdelle -näyttelyihin osallistuneiden taiteilijoiden haastattelut ovat esillä Porin taidemuseon kahvila Muusassa 26.9.2014 alkaen koko syyskauden.

Taiteilijalle materiaali voi olla kuin taistelu, tuskaista muodon synnyttämistä ja syvälle omaan mieleen sukeltamista. Itseilmaisu ja pakottava tarve tehdä korostuvat taiteilijoiden puheessa, teoksen valmistumisesta syntyvä tyytyväisyys on jotain sellaista mitä on mahdotonta millään muulla tavoin saavuttaa. Teoksen tekeminen on myös tarinaa siitä miten ammattitaito kantaa. Toisaalta taiteen tekemisen järkisyitä ja merkitystä voi etsiä vaikkapa yleisön reaktioista. Tekijälle tai teoksen vastaanottajalle taide voi olla leikkiä ja uteliaisuutta, jotain mitä ei edes tarvitse selittää. Taiteellisen työn olemuksesta on yhtä monta tarinaa kuin on taiteilijoita.

Porin taidemuseon kahvilassa esillä olevat lyhyehköt haastattelut on tehty, jotta katsoja voisi tutustua taiteilijan ajatuksiin teoksen valmistumisesta ja kuulla taiteen tekemisen merkityksistä taiteilijalle itselleen.

Haastattelut Marjo Heino ja Heikki Pola. Toteutuksessa mukana Satakunnan Elävän Kuvan Keskus.

Taiteilijat videoissa: Tapio Haapala, Ensio Härkönen, Kirsi Jaakkola, Raija Kuisma, Kirsi Kuusisto, Kari Kärkiluoma, Helena Laine, Marko Lampisuo, Toni Lehtola, Laura Lilja, Aino Mäntynen, Iida Nikitin, Sanna Pajunen, Paavo Paunu, Antti Pedrozo, Nina Pörn, Anne Salmela, Terhi Sammalmaa, Anu Sukanen, Pasi Vainionpää ja Titta Valla.

Lisätiedot:

Marjo Heino, läänintaiteilija, [email protected], 044 5581240