Uutinen

Taiteilijana yhteiskunnassa - Kuution jälkeen, osa 6 | Podcast

Kuka voi tehdä taidetta? Kuinka taiteen tekeminen eroaa muista elinkeinoista? Onko taiteilijan status taakka vai lahja?

Taiken taideasiantuntija Maija Kasvisen kanssa keskustelevat taiteilijat Kaino Wennerstrand ja Eero Yli-Vakkuri. He molemmat työskentelevät perinteisten taidetilojen ulkopuolella ilman selkeästi määriteltävää praktiikkaa.

Keskustelu soljuu sujuvasti Eurooppa-aiheisista poplauluista sosiaalisen median karikoihin ja neromyyttiin, Wolt-kuskien kanssa käytäviin työtaisteluihin ja retkeilyyn työskentelyn muotona.

Kuulemme lisäksi kuinka Kaino Wennerstrand ja Eero Yli-Vakkuri ovat päätyneet taiteen pariin ja saamme vastauksen kysymykseen: "Miksi tehdä taidetta?"

Kuution jälkeen – keskustelua julkisesta taiteesta on Taiteen edistämiskeskuksen julkaisema podcastsarja. Keskusteluissa pohditaan taiteen merkitystä taidegallerian ulkopuolella.

Kuuntele jakso

Kesto: 68 minuuttia

Jakso tulee saataville myös mm. seuraaviin palveluihin:

Julkinen, jaettu, osallistava… Mitä on osallistava taide? Kuinka taidesuuntaukset näkyvät taiteilijan ja yleisön suhteessa? Voiko taiteilija päästää irti yksilöllisen neron kruunusta - mitä mahdollisuuksia silloin avautuu?  

Jakso 4: 
Voiko taide olla turvallinen tila? Kuinka eristäytyminen ja saavutettavuus vuorottelevat taidehankkeissa? Kuinka tasapainoilla turvattujen rakenteiden ja tuntemattomien muuttujien välimaastossa kuraattorin roolissa?

Jakso 3: 
Onko kriitikon tehtävä toimia hyvän maun tuomarina, taiteen myyntimiehenä vai kenties jotain aivan muuta? Kriitikon roolista Taiken taideasiantuntija Maija Kasvisen kanssa keskustelee kriitikko Leena Kuumola.

Jakso 2: 
Maija Kasvisen vieraana on Kuvataideakatemian professori Anna-Kaisa Rastenberger. Yhdessä he pohtivat sitä, kuinka esittämiskäytäntöjen evoluutio on vaikuttanut tapaamme kohdata taidetta.

Jakso 1:  
Taiken taideasiantuntija Maija Kasvinen ja Suomen kulttuurirahaston erityisasiantuntija ja Taidekoti Kirpilän museonjohtaja Johanna Ruohonen tekevät katsauksen julkisen maalauksen historiaan ja sen merkitykseen tänä päivänä.