Uutinen

Taiteilijaresidenssitoiminta laajenee Jyväskylässä – mukana kaksi uutta sote-yksikköä

Taiteilijaresidenssitoiminta käynnistyy lokakuun aikana kahdessa uudessa sote-alan yksikössä Jyväskylässä. Uusien yksiköiden lisäksi käyttöön otetaan uusia taiteenaloja, menetelmiä ja kohderyhmiä. Yhteensä lokakuun aikana käynnistyy kolme ammattitaiteilijan vetämää residenssiä.

Uusina toimijoina taiteilijaresidenssitoiminnan ottavat käyttöön yksityinen Hoiva Mehiläinen Villa Tauluhovi sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alainen nuorten psykiatrinen kuntoutustutkimusyksikkö Kuntu. Lisäksi mukana on aikaisemmin taiteilijaresidenssitoimintaa pilotoineen Jyväskylän kaupungin ympärivuorokautisen asumisen ja hoivan yksikkö, jossa residenssi on jo vakiintunut pysyväksi toimintamuodoksi

Jyväskylän kaupungin toimintakyvyltään heikkojen vanhusten asumisyksiköiden residenssiin on valittu sairaalaklovni Jouko Enkelnotko. Tamperelainen taiteen ammattilainen toimii lyhytaikaisen asumisen hoivayksikössä Akseli ja Elina Keljonkankaalla sekä Harjuhovin palvelutalossa Vaajakoskella. Hän työskentelee asukkaiden, lähipäiväkodin lasten sekä tietenkin koko yhteisöjen kanssa taidelähtöisiä menetelmiä hyödyntäen.

Psykiatrisen kuntoutustutkimusyksikön taiteilijaksi valittu draamaopettaja Marianna Räsänen käyttää työssään draamaa, tanssi-liiketerapiaa ja improvisaatiota. Kuntoutustutkimusyksikössä taiteilijan työparina toimii Suvimäen Klubitalolla toimivan Trombi -kulttuuripajan vertaisohjaaja. Residenssitoimintaa pilotoidaan ensimmäistä kertaa nuorille mielenterveyskuntoutujille kuntoutustutkimusyksikössä Jyväskylässä.

Hoiva Mehiläisen Villa Tauluhovin yksikössä aloittaa residenssijakson muusikko Tiina Mattila. Yhteistyössä Eläkeliiton ja Jyväskylän yliopiston kanssa toteutettavassa residenssissä sovelletaan uutta musiikkiteknologiaa muistisairaille, sillä yksikköön tuodaan yliopistossa kehitetty Musatorni. Kerran viikossa tapahtuvissa musiikkisessioissa mukana on avustamassa myös Eläkeliiton vapaaehtoisia. 

Taiteilijaresidenssiohjelma käynnistyi Jyväskylän ympärivuorokautisen asumisen ja hoivan yksikössä syksyllä 2015, jossa toiminta on nyt vakiintunut pysyväksi toimintamuodoksi. Taiteen edistämiskeskuksen taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmaan kuuluvaa konseptia on kokeiltu Jyväskylän lisäksi Rovaniemellä, Sodankylässä, Kittilässä ja uusimpana Tampereella. 

Lisätiedot:

Pauliina Lapio
Taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija /residenssitoiminnan koordinointi ja taiteilijoiden ohjaus
Taiteen edistämiskeskus
[email protected]
p. 02 95330833

Helena Hjelt
Ohjaaja
Ympärivuorokautisen asumisen ja hoivan yksiköt
Jyväskylän kaupunki
[email protected]
p. 014 266 3832