Uutinen

Tanssitaiteilija Helena Ratinen aloitti residenssijakson jyväskyläläisissä hoivakodeissa

Jyväskylässä ikäihmisten ympärivuorokautisen asumiseen ja hoitoon sekä taiteilijoiden työllistymiseen haetaan uutta ja pitkäkestoista näkökulmaa taiteilijaresidenssitoiminnan myötä.

Taiteilijoiden pitkäkestoinen työskentely hoivakodeissa on saamassa uutta jalansijaa Jyväskylässä, kun kokemuksia residenssitoiminnan vakiinnuttamisen mahdollisuuksista ympärivuorokautiseen asumiseen ja hoitoon haetaan yhteistyössä hoivakotien asukkaiden, henkilökunnan, Taiteen edistämiskeskuksen ja taiteilijoiden kanssa. Jo pitkään Jyväskylän palveluasumisen yksiköissä on vieraillut taiteilijoita, kulttuuriyhdistyksiä ja vapaaehtoisia viriketoiminnan nimissä. Nyt haetaan kokemuksia siitä, millaisia tuloksia syntyy kun taiteilija on paikalla säännöllisesti.

”Taiteen hyvinvointivaikutuksisista puhutaan paljon ja taiteen soveltavan käytön ammattilaisia on Keski-Suomessa kiitettävästi. Kokemusta ja osaamista taiteen vaikutuksista pitkällä tähtäimellä saadaan tekemällä pitkäkestoisia suunnitelmia. Meillä ja maailmalla taiteen käytön vaikutuksista saadut tulokset puhuvat sen puolesta, että taide vaikuttaa yksilöön myös hyvinvoinnin näkökulmasta”, toteaa Taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Pauliina Lapio.

Jyväskylän pilotissa tanssitaiteilija Helena Ratinen on kuuden viikon ajan mukana asukkaiden arjessa, osallistuen monipuolisesti ja kokeillen erilaisia lähestymistapoja olla mukana toiminnassa. Residenssitoiminnassa perinteisesti taiteilija lahjoittaa osaamistaan vierailunsa aikana residenssille. Tällä kertaa residenssi on ikäihmisten kodit eli ympärivuorokautisen asumisen yksiköt Jyväskylässä.

”Meillä on toiveena ja tavoitteena tarjota kulttuuripalveluita ja elämyksellisyyttä niille asukkaille, jotka eivät sitä muuten pysyisi saamaan. Yhdistää vanhusten ja lasten elämä keskenään sekä saada taiteen kautta toisenlainen yhteys asukkaiden ja henkilökunnankin välille. Haluamme kartoittaa taiteen hyvinvointivaikutuksia asukkaiden, omaisten ja henkilökunnan näkökulmasta”, kuvailee Vanhusten ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon palvelupäällikkö Eeva-Liisa Saarman.

Jyväskyläläinen tanssitaiteilija, Jomon-Shindo -rentoutusohjaaja ja DanceAbility – ohjaaja Helena Ratinen odottaa residenssijaksolta uusia kohtaamisia ja näkökulmia myös tanssitaiteilijan työhön: ”Tämä pilotti herättää uteliaisuutta. Hoitolaitos on mielenkiintoinen rajapinta. Miten muistisairaan kanssa kommunikoidaan? Saanko hänestä joka päivä uuden ystävän? Miten taide solahtaa hoitolaitoksen arkeen niin asukkaiden kuin hoitajienkin ja omaisten monisäikeiseen monenkirjavaan kudokseen? Olen iloinen siitä, miten taide pystyy tulemaan niin lähelle asukkaita. Osaksi arkea, osaksi perustoimintaa. Edistämään arjen sujuvuutta ja käytäntöjä, tuomaan iloa ja nopeita käänteitä sekä yllätyksinä ja pitkäkestoisempina punoksina”, pohtii Helena Ratinen juuri residenssikauden lähtökuopissa.

Helena Ratinen aloitti residenssikauden ympärivuorokautisen asumisen yksiköissä ma 26.10. ja työskentelee päivittäin eri yksiköissä 1,5 kuukauden ajan.

Lisätiedot:

Pauliina Lapio
Läänintaiteilija
Taide ja hyvinvointi
Taiteen edistämiskeskus / Keski-Suomen aluetoimipiste
p. 0295 330 833
[email protected]

Eeva-Liisa Saarman
palvelupäällikkö
Jyväskylän kaupunki
Vanhusten ympärivuorokautinen asuminen ja hoito
Puh: 014 266 3825, 050 591 1231
[email protected]