Artikkeli

”Taiteen kautta tehdyillä avauksilla on voima saada aikaan yhteiskunnallista liikettä ja muutosta” – haastattelussa ANTI-festivaalin toiminnanjohtaja Elisa Itkonen

ANTI-festivaali sai vuoden 2023 taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon.
Kaksi henkilö ottavat vastaan palkinnon.
Elisa Itkonen ja Suvi Koivisto ottavat vastaan valtionpalkinnon Henri Terholta 21.11. 2023. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on teille?

Olemme tietenkin onnellisia ja ylpeitä siitä, että kuopiolaisen ANTI-festivaalin rooli ja merkitys suomalaisessa taiteen kentässä nostetaan esiin. Pääkaupunkiseudun ulkopuoliselle taidetoimijalle tämä ei ole itsestäänselvyys. Se, että kyseessä on nimenomaan taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinto, on meille kunnia. Vaikka emme halua typistää taidetta vain kannanoton välineeksi ja korostamme sen itseisarvoa, uskomme, että taiteen kautta tehdyillä avauksilla ja sen ylläpitämällä keskustelulla on voima saada aikaan yhteiskunnallista liikettä ja muutosta.

Mikä saa teidät tekemään taidetta?

Ajattelen juuri näin, että myös taidetapahtuman järjestäminen on taiteen tekemistä, vaikka meidän tapauksessamme ANTI-festivaalille kutsutut taiteilijat tekevät varsinaisen taiteellisen työn. Taidetapahtuman tehtävä on aktiivisesti tehdä tilaa taiteelle ja yhteiskunnalliselle keskustelulle, mahdollistaa taiteilijoiden työtä ja toimia välittäjänä taiteen ja yleisöjen välillä. Festivaalin tapahtumissa seuraamme taiteilijoiden, taiteen ja yleisöjen vuorovaikutusta ja siitä syntyviä moninaisia reaktioita. Näiden tilanteiden todistaminen ja niihin osallistuminen saa meidät jatkamaan taiteen tekemistä.

Mikä on saanut sinut viime aikoina inspiroituneeksi?

Minua ovat inspiroineet ihmiset, jotka yhä jaksavat välittää toisistaan. Ihmiset, jotka pitävät ääntä niiden puolesta, joilta on väkivalloin revitty pois yhteiskuntaan osallistumisen mahdollisuus ja muut ihmisoikeudet. Välittämisen ja huolenpidon pitäisi olla perustavaa laatua oleva asia ihmisyydessä, mutta länsimaalaisten välinpitämättömyys esimerkiksi palestiinalaisten kansanmurhan edessä – yhtä aikaa kun ukrainalaisten hätä sai meissä aikaan vyöryvän solidaarisuuden aallon – osoittaa, että tämä ajatus on uhattuna.

Mistä tällä hetkellä unelmoit?

Taidetyötä tehdään jatkuvasti liian pienillä tai lähes olemattomilla resursseilla, vaikka nautimme toki Suomessa poikkeuksellisen hienosta rahoitusjärjestelmästä kansainvälisesti vertailtuna. Yhtä aikaa esimerkiksi pienille taideyhdistyksille on asetettu valtavan suuria kehittämis- ja kasvutavoitteita. ’

Unelmoin siitä, että taiteentekijät - myös me ANTI-festivaalin kuraattorit, tuottajat ja taiteilijat - saisimme tehdä työtämme ilman jatkuvaa kasvun painetta. Unelmoin siitä, että voisimme tehdä määrällisesti vähemmän, mutta ”paremmin” ja saada aikaan entistäkin pitkäaikaisempia vaikutuksia. Unelmoin pidemmistä ja dialogisemmista prosesseista festivaalin, taiteilijoiden ja paikallisten yhteisöjen välillä. ANTI-festivaalin yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy näiden kolmen osapuolen kohtaamisessa.

Kysymyksiin vastasi ANTI-festivaalin toiminnanjohtaja Elisa Itkonen

 

Lue yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnon palkintoperusteet tiedotteesta.

Elisa Itkosen palkintopuheen voit lukea tästä uutisesta.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteilijuuttaan.