Tiedote

Dialogikortit edistävät kulttuurista moninaisuutta ja kestävää kehitystä

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Taiteen edistämiskeskuksen kehittämällä Dialogikortti-työkalulla taide- ja kulttuuriorganisaatiot voivat muuttaa toimintaansa yhdenvertaisemmaksi ja kestävämmäksi. Dialogikortit voi tilata käyttöönsä ilmaiseksi.
Kaleidoskooppimainen toisteinen luontomainen kuvio vaaleanpunaisissa, keltaisissa ja oransseissa sävyissä.
Eduardo Solorzano Tejeda, Rosa (2011, yksityiskohta)

Dialogikortteja käytetään kolme tuntia kestävissä työpajoissa, joissa pohditaan, miten kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys näkyvät työyhteisössä ja alalla sekä miten organisaatio voi ottaa ne toiminnassaan paremmin huomioon.

”Käytännön sidosryhmätyössä on pidetty tärkeänä lisätä moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden osaamista sekä panostaa moninaisuusjohtamisen kehittämiseen”, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Maija Lummepuro.

Työpajoja voi järjestää itsenäisesti, sillä korttien mukana tulevassa fasilitaattorin ohjekirjassa on kaikki tarvittavat tiedot ja materiaalit. Dialogikorttifasilitaattoriksi voi tarvittaessa tilata Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin kouluttaman moninaisuusagentin.

”Korteilla voi avata pienryhmissä keskustelua kulttuurisesta moninaisuudesta ja kestävästä kehityksestä, tutustua käsitteisiin ja hahmotella, mitä ne tarkoittavat omalla työpöydällä. Konkreettiset muutokset työssä voivat liittyä esimerkiksi rekrytointeihin, kierrätyskäytäntöihin tai vaikka yhdenvertaisuussuunnitelman kehittämiseen”, sanoo Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Tomi Aho.

Dialogikortit ovat vastaus opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi -loppuraporttiin ja oikeusministeriön Yhdenvertainen Suomi -toimintaohjelmaan, jotka pyrkivät torjumaan rakenteellista rasismia ja edistämään hyviä väestösuhteita. Dialogikortit auttavat työyhteisöjä asettamaan ja saavuttamaan yhdenvertaisuustavoitteita maapallon kantokyvyn rajoissa, sillä kortit perustuvat YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Kulttuuria kaikille -palvelun lisäksi Dialogikortteja kehitti vuosina 2021–2023 laaja joukko taiteilijoita, taide- ja kulttuurikentän toimijoita sekä ilmastokysymyksen asiantuntijoita. Korttien kuvituksena on käytetty yhdeksän eri kulttuuritaustoista tulevan taiteilijan töitä, jotka valittiin keväällä 2022 avoimen haun kautta.

Tilaa kortit ja aloita rakentava keskustelu työyhteisössäsi kohti moninaisempaa ja kestävämpää Suomea 

Lisätietoja

Anna Sidorova
Taideasiantuntija
0295 330 859
[email protected]