Uutinen

Kesätapahtumia ympäri Suomen harvaan asutun maaseudun rahoituksella

Tänä kesänä toteutuu monia kiinnostavia tapahtumia, jotka ovat saaneet Taiken avustusta harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan. Osuisiko jokin seuraavista poiminnoista reitillesi?
Rehunostimen kauhasta roikkuu kaksi nykytanssijaa
PELTO-nykytanssiteos nähdään Kangasniemen Koittilassa 19.8. Kuva Jussi Ulkuniemi.

Spaunan kallioilla  ympäristötaiteen tapahtuma Kustavissa 5.6.27.8.

Spaunan Kallioilla on ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen tapahtuma keskellä saaristoa, Vuosnaisissa Kustavissa Vartsalan saaressa. Spaunan Kallioilla -tapahtuma levittäytyy reilun kilometrin pituiselle Vuosnaisten luontopolun kalliolle ja metsiin. 

Spaunan Kallioilla on auki koko kesän 24/7. Yleisöllä on mahdollisuus perehtyä ainutlaatuiseen saaristoluontoon samalla tutustuen ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen. Jokainen teos käsittelee omalla tavallaan luonnon monimuotoisuutta, ympäröivää ympäristöä ja tämänhetkistä ilmastokriisiä.

Spaunan Kallioilla -tapahtuman toteuttaa Fimbul Taiteilijatalo ry.

Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilla

Liikkuva kylä -iltamat 8.6.23.7.

Maarianvaaran teatteri nostaa tänä kesänä teatterirakennuksen kuorma-auton kyytiin ja kiertää Liikkuva kylä -iltamilla kahdeksassa itäsuomalaisessa kylässä. Iltamat nähdään kahdeksan kertaa myös Maarianvaaran nuorisoseurantalolla. Iltamien tapahtumapaikkoina ovat kylät, joissa ei omaa seurantaloa tai muuta esiintymistilaa ole.

Liikkuva kylä -iltamat on ensi-illassa Lieksassa Viekin VPK:n pihassa 8.6.. Muut yhteistyökylät ovat Leppävirran Tuppurinmäki, Kiteen Muljula, Kaavin Vehkalahti, Sonkajärven Pohjoismäki, Nurmeksen Rumo, Keiteleen Tossavanlahti sekä Outokummun Rikkaranta.

Esitys koostuu iltamaperinteen mukaisesti useista ohjelmanumeroista: sketseistä, laulusta, soitosta, lausunnasta, puheista ja iltamanäytelmästä.

Lisätietoa Maarianvaaran teatterin verkkosivuilla

Tikkuröijynäyttely Hailuodossa 10.6.31.8.

Tikkuröijy on ollut perinteisesti hailuotolaisten miesten työ- ja pyhäpaita, jota erityisesti kalastajat ovat käyttäneet kalastusreissuillaan. Tikkuröijyn neulominen pääsi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2018.

Mikä on Tikkuröijy tänään? Se voi olla edelleen perinneneule, mutta se voi olla yhtä hyvin räppi tai automatisoidulla neulekoneella valmistettu paita. Tikkuröijynäyttely ja neuvontapiste on avoinna joka päivä elokuun loppuun asti Galleria Luodossa, Luovontie 231, Hailuoto. Yhteistyökumppanina on Taito Pohjois-Pohjanmaa.

Tikkuröijynäyttelyn teemana on rakkaus, ja se on myös valokuvataiteilija Aino Väänäsen valokuvakollaasin nimi. Teosta varten Aino Väänänen kuvasi viime syksynä ja tänä keväänä hailuotolaisia Tikkuröijyjä.

Tikkuröijynäyttelyssä on esillä tekstiilitaiteilija Mari Nurmenniemen teos Hand/Machine – Yksi ja kolme tikkuröijyä. Mikä on käsityön arvo tulevaisuudessa, kun kaikki koneellistuu, kysyy Mari Nurmenniemi. Näyttelyn toteutukseen on osallistunut myös Hailuodon peruskoululaisia. 

Lisätietoa Galleria Luodon verkkosivuilla

Heinämäen Huovispäivä Sotkamossa 8.7.

Heinämäen Kylätalon Huovispäivässä nähdään muun muassa Huovisen kulttuuria, työnäytöksiä sekä kainuulaisia käsitöitä ja taidetta. Mukana ovat Huovisen tulkitsijat, näyttelijät Heikki Kinnunen ja Vilma Kinnunen sekä Konsta Pylkkäsenä sotkamolainen Hannu Väyrynen.

Lisätietoa Vuokatin verkkosivuilla

Melodraama-Jälki  taidevaellus Lieksan Jongunjoella 11.13.8.

Melodraama-Jälki on kahdeksan kilometriä pitkä esitys, jossa yhdistyvät teatteri, tanssi, musiikki ja maataide. Katsomona toimivat kanootit, kivet ja kannonnokat. Melodraamaa tekemässä on lähes 20 ammattitaiteilijaa. Lisäksi lavalla nähdään taiteen harrastajia ja amatöörejä. Lipun hinta sisältää esityksen, kanoottivuokran, opastuksen ja eväät. 

Jälki on runollinen ja maaginen sukellus ihmiseen osana luontoa ja siihen mitä luonto meissä tekee. Mikä on ihmisen osa? Kuka minä olen?

Esityksessä melotaan helpohkoa reittiä noin neljä kilometriä. Melonnan jälkeen yleisö siirtyy patikoimaan kuivalle maalle. 

Melodraaman ohella järjestetään vuonna 2023 Lieksan seudun kylissä muutakin taidetoimintaa, kuten lumenveistoa, yhteisötaideteoksia ja tanssiesityksiä. Yhdessä näistä muodostuu METAKKA, eli Melodraama ja Metka-taidetoiminta Lieksan kylissä.

Lisätietoa Metka-taidetoiminnan verkkosivuilla

PELTO-nykytanssiteos 19.8.

PELTO-nykytanssiteoksessa kohtaavat muun muassa laulutaide, rämisevät peltoautot, tanssijat, rehunostin ja nykyaikainen maitotila lehmineen. Teos toteutetaan yli 400-vuotiaalla Ollinahon tilalla. Tila sijaitsee Koittilan seudulla, joka valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi 2022. 

PELTO-teoksessa työskentelevät kangasniemeläiset tanssitaiteilijat Jukka Ristolainen ja Maija Tuomi sekä mezzosopraano Katariina Poikela, Hieho Homma -kollektiivi ja Ollinahon Tuomas Laitinen traktoreineen. Konsepti on Jukka Ristolaisen käsialaa ja teos luodaan yhdessä työryhmän kanssa.

Lisätietoa Kangasniemen kunnanverkkosivuilla

Mikä hama-erityisavustus?

Erityisavustukset harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan ovat peräisin maa- ja metsätalousministeriön koordinoiman harvaan asuttujen alueiden parlamentaariselta työryhmältä. Ministeriöstä rahoitus on päätynyt Taiteen edistämiskeskuksen jaettavaksi. Harvaan asuttujen maaseutualueiden kulttuuritoimintaan jaetaan yhteensä noin viisi miljoonaa euroa kolmella eri hakukierroksella. Viimeinen hakukierros päättyi 15.3.2023 ja päätökset tehdään kesäkuun aikana.

Lisätietoa erityisavustuksesta