Artikkeli

Infernoa tehdään intohimosta metallimusiikkiin

Inferno on Suomessa ainoa painettuna lehtenä ilmestyvä metallimusiikin erikoisjulkaisu. Infernon saamalla avustuksella on suuri merkitys siinä, että lehteä on mahdollista julkaista.
Kolme Inferno-lehteä pöydällä.

Pop Median julkaisema Inferno on raskaampaan musiikkiin keskittyvä julkaisu, jota julkaistaan painettuna lehtenä ja verkkojulkaisuna. Lehden päätoimittajana vuodesta 2005 toiminut Matti Riekki kuvailee Infernon printtilehden tämänhetkistä tilannetta ”kitkutteluksi”.

– Laskua on tapahtunut parhaimmista vuosista, eikä Inferno ole tuottanut voittoa muutamaan vuoteen. Aina, kun seuraavan vuoden painopäivät tulevat tietoon, voi huokaista helpotuksesta. Tämä on nykyisin yleistä erikoislehdillä.

Nuorisoa on lukijakunnassa valitettavan vähän.

Suomessa ei tällä hetkellä ole toista printtilehteä, joka keskittyy ainoastaan raskaampaan musiikkiin. Infernon printtilehden painopiste on haastatteluissa ja levyarvosteluissa, kun taas verkkojulkaisussa keskeisemmässä roolissa ovat uutiset. Osa painetun lehden sisällöstä julkaistaan Infernon verkkosivuilla noin kuukausi lehden ilmestymisen jälkeen. 

Riekki arvelee, että yksi syy Infernon selviytymiselle on sen kohderyhmässä.

– Musiikin erikoislehtenä olemme siitä onnellisessa asemassa, että kohderyhmämme on sitoutunut fyysisiin levyihin ja lehtiin. Siinä varmaankin on selitys, miksi tässä vielä ollaan.

Infernon lukijoiden ikäjakauma painottuu keski-ikäisiin, jotka ovat tottuneempia painettuihin lehtiin.

– Joskus 10 vuotta sitten aloin miettiä, olenko liian vanha tekemään tällaista lehteä. Jossain vaiheessa kuitenkin hoksasin, että lukijamme ovat käytännössä samanikäisiä. Yritämme koko ajan tarjota juttuja ja uusia ilmiöitä nuoremmalle porukalle. Nuorisoa kuitenkin on lukijakunnassa valitettavan vähän.

Avustuksen merkitys on suuri

Taike on myöntänyt Infernolle useana vuotena kulttuurilehdille ja verkkojulkaisuille tarkoitettua avustusta. Edellisen kerran Inferno sai Taikelta rahoitusta vuonna 2023, kun lehdelle myönnettiin 5 000 euron avustus.

Riekin mukaan Taiken rahoitus on lehdelle kriittinen.

– Taiken tukea voisi kutsua merkittäväksi. Se on keskeinen osa lehden vuoden sisältöbudjettia. Avustus menee suoraan sisällöntuotantoon.

Raskaamman musiikin piirissä löytyy hamaan tappiin asti porukkaa, joka haluaa fyysisiä tuotteita.

Tarkkoja lukuja Infernon levikistä ei ole saatavilla, mutta Riekin mukaan lehdellä on tilaajia muutamia tuhansia. Tilaajien määrässä on vuosien aikana tapahtunut muutoksia.

– Painosmäärä on totta kai huippuvuosista tippunut, reilustikin, mutta viime vuosina tilanne on tasaantunut – laskua näkyy, mutta se on maltillista.

Avustusten ja tilaajien lisäksi Inferno saa tuloja mainoksista. Lehden saaman avustuksen merkitys kuitenkin korostui etenkin muutaman viime vuoden aikana, sillä koronaviruspandemia vaikutti esittävien taiteiden lisäksi myös kulttuurilehtiin. Infernon kohdalla pandemia vähensi varsinkin lehdessä mainostettavien konserttien määrää.

– Se oli aika radikaalia meille ja kaikille musalehdille, koska se on merkittävä osa mainostusta. Tähän pätee kuitenkin sama asia kuin lukijoihin, eli myös raskasta rockia julkaisevat levy-yhtiöt luottavat fyysiseen tuotteeseen. He ovat onneksi jatkaneet mainostusta. Kaikkien näiden edellä mainitsemieni yhdistelmä on se, joka mahdollistaa tämän lehden olemassaolon.

Henkilö katsoo kameraan.
Matti Riekki on toiminut Infernon päätoimittajana vuodesta 2005 alkaen. Kuva: Markus Paajala

Painetulla lehdellä on paikkansa

Suomessa on muutamia ainoastaan verkossa toimivia musiikkimedioita, joista monet keskittyvät Infernon tapaan pääasiassa raskaampaan musiikkiin. Riekki kuitenkin katsoo, että painettu lehti erottuu yhä edukseen.

– Olen aina kuvaillut Infernoa ikään kuin laadukkaasti tehdyksi fanzineksi, koska avustajakuntamme on suurimmaksi osaksi harrastelijaporukkaa, jotka tekevät tätä rakkaudesta lajiin. Mutta me teemme tätä laadukkaasti ja vähän elitistisellä meiningillä, eli meillä on tietynlainen ammatillinen filtteri.

– Toinen mikä erottaa tämän netissä julkaistusta sälästä on se, että meillä on pitkiä juttuja. Ne laitetaan meillä myös nettiin, ja ihme kyllä niitä luetaan sielläkin. Pidän kuitenkin eri asiana lukea fyysisestä lehdestä pitkiä ja asioihin kunnolla pureutuvia juttuja kuin selailla puhelinta.

Riekki katsoo, että printtilehtien asema on taattu myös tulevaisuudessa.

– Printin ja muidenkin fyysisten asioiden kuolemaa on rummutettu niin kauan, että se on jo menettänyt merkityksensä. Minulla riittää luottoa siihen, että ainakin raskaamman musiikin piirissä löytyy hamaan tappiin asti porukkaa, joka haluaa fyysisiä tuotteita.

Rahoituksen saajat kertovat on artikkelisarja, jossa ääneen pääsevät Taikelta rahoitusta saaneet taiteilijat, työryhmät ja yhteisöt. Haastatteluissa rahoitusta saaneet kertovat taiteestaan ja rahoituksen avulla toteuttamistaan projekteista.