Henkilö

Auri Ahola

Tehtävänimike
Läänintaiteilija
Henkilö hymyilee. Taustalla metsää.
Puhelinnumero

0295 330 854

Sähköpostiosoite

Työskentelen läänintaiteilijana saamelaiskulttuurin parissa. Työnkuvani on moninainen ja kattaa yhteistyönä tehtyjä taideprojekteja, tapahtumia ja suunnittelutyötä, mutta myös työryhmien vetämistä, taiteilijoiden työllistämistä ja asiantuntijatyötä saamelaiskulttuurin ja esittävien taiteiden saralla.

Työni lähtökohta on saamelaisen kulttuurin tukeminen ja esille tuominen. Keinot ja toteutustavat ovat monipuolisia: yhtenä päivänä olen kuvaamassa saamelaistaiteilijan henkilökuvaa tunturissa, toisena istun pitämässä puheenvuoroa ministeriön webinaarissa. 

Työni on projektiluontoista, ja teen yhteistyötä yksittäisten saamelaisten taiteilijoiden ja kulttuuri-instanssien, kuten Saamelaiskäräjien, Kolttakulttuurisäätiön, Saamelaisen lastenkulttuurikeskus Mánnun ja Saamelaisneuvoston kanssa. Toimintani painottuu Saamenmaalle, ja työskentelen kotipaikkakunnallani Inarissa. 

Työkieleni ovat inarinsaame ja suomi.

Mun poorgâm sämitaiđuu- já kulttuur oovdân länitaidârin. Pargo lii maaŋgâpiälásâš já sáátám porgâđ taiđâprojektijn, tábáhtumijn teikkâ vuáváđ já jođettiđ pargojuávhuid. Tehálâš uási pargoost lii faallâđ sämitaidâráid pargomáhđulâšvuođâid sehe porgâđ äššitobden sämikulttuur sehe lyevitaiđuu pirrâ.

Vuolgâsaje jieččân pargoost lii sämikulttuur torjum já ovdânpyehtim. Olâšuttemkoonstah ja -vyevih láá maaŋgâmuđuseh: oovtâ peeivi lam kuvviimin sämitaaidâr tuoddârist, nube peeivi toolâm sahâvuáru ministeriö webinaarist.

Proojeetkhámásâš pargostâm poorgâm oovtâst sehe ovtâskâs sämitaidârijguin ja kulttuurpargeiguin, ete sämmilâš kulttuurinstituutioiguin (om. Sämitigge, Mánnu, Sámiráđđi, Nuõrttsää’mkultturkõõskõõzz). Muu pargokieddi lii iänááš Säämist, já poorgâm päihistâm Anarist.

Sáámást muin!