Taiteilijan asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelma

Ohjelman tavoitteena on tehdä näkyväksi taiteellisen osaamiseen uudenlaista soveltamista ja tuoda taiteilijan asiantuntijuutta laaja-alaisesti yhteiskunnan eri osa-alueille.
Räppäri esiintymässä.

Kehittämisohjelma päättyy vuoden 2022 lopussa, ja toimenpiteet siirtyvät osaksi Taiken muita kehittämisohjelmia ja asiantuntijapalveluita. 

Ohjelman tavoitteena on

  • tehdä näkyväksi taiteellisen osaamiseen uudenlaista soveltamista
  • tukea välittäjäosaamisen kehittymistä, monipuolistumista ja organisoitumista
  • verkottaa ja tuoda yhteen aiheeseen liittyviä tahoja ja toimijoita
  • tuoda taiteilijan asiantuntijuutta laaja-alaisesti yhteiskunnan eri osa-alueille.

Kehittämisohjelman erityisasiantuntija ja läänintaiteilijat ovat etsineet ja löytäneet keinoja, joilla taiteilijan asiantuntijuutta voidaan tunnistaa ja välittää muille yhteiskunnan osa-alueille.

Ohjelmassa on käynnistetty kokeiluprojekteja, joilla vahvistetaan taiteen ja muun yhteiskunnallisen kehittämistoiminnan vuorovaikutusta. Projekteissa on tuettu yhteistyötä, jossa taiteilijan asiantuntijuus tuodaan osaksi moniammatillisia yhteisöjä. Tällaisia yhteistyöalueita ovat esimerkiksi taide osana työkulttuurien kehittämistä sekä taiteen merkitys osana kestävää kehitystä.

Kehittämistyötä on tehty unohtamatta taiteen olemusta vapaana ja arvokkaana itsessään. Työskentelytapana on ollut jatkuva vuorovaikutus taidekentän toimijoiden kanssa. Taidekentän ohella ohjelman läänintaiteilijat ovat työskennelleet rajapinnoilla, joilla voi muodostua uutta välittäjäosaamista ja välittäjätoimintaa taiteilijoiden tueksi.

Ohjelmaa toteutettiin vuosina 2018–2022. 

Tuloksia

Taide osana organisaatioita (TOO) on monialainen ja vapaamuotoinen verkosto, joka käy keskustelua ja kokoaa tietoa taiteen mahdollisuuksista osana työelämän organisaatioiden kehittämistä. Seuraa tulevia tapahtumia ja tule mukaan keskusteluun facebook-ryhmässä.

Taide monialaisessa yhteistyössä - Polkuja yhteistyön rakentumiseen -materiaalipaketin tavoitteena on edistää taiteen välittymistä yhteiskunnan eri osa-alueille. Materiaalissa havainnollistetaan monialaista yhteistyöprosessia työn tilaajan, taiteilijan, välittäjän ja taiteeseen osallistuvan näkökulmista. Helmikuussa 2021 julkaistu materiaali on vapaasti hyödynnettävissä ja sen voi ladata käyttöön pdf-muotoisena.

Ohjelman asiantuntijatiimi

Kuva
Henkilön kasvot.
Antti Huntus
Tehtävänimike
Erityisasiantuntija

0295 330 810